top of page

Spraak

Na een herseninfarct, beroerte (CVA) of hersenaandoening kun je last hebben van verminderde verstaanbaarheid. Spieren die je nodig hebt bij het ademen, je stemgeluid en je uitspraak werken dan onvoldoende. Dit heet dysartrie. Ook door bijvoorbeeld een ongeval, een hersentumor, een spierziekte zoals ALS, MS of een neurologische aandoening zoals de ziekte van Parkinson kun je problemen met je spraak ervaren. Een andere oorzaak van verminderde verstaanbaarheid is zogeheten verbale apraxie. Daarbij werken de spieren die je gebruikt bij ademhaling en spraak nog wel goed, maar geeft de aansturing van die spieren problemen. We richten de behandeling op betere verstaanbaarheid, waarbij je optimaal gebruik gaat maken van je mogelijkheden.

 

Bij stotteren (haperen, herhalen, niet vloeiend spreken), broddelen (snel, binnensmonds, onduidelijk spreken), interdentaal spreken (spreken met de tong tussen de tanden) en articulatieproblemen (bepaalde klanken niet of moeilijk kunnen uitspreken) kunnen wij je helpen om beter verstaanbaar te zijn. Klink je nasaal of houd je je kaken te veel op elkaar tijdens het spreken? Ook dat kunnen wij behandelen. Ben jij professioneel spreker, zanger, acteur, presentator? Wil je beter leren spreken in het openbaar, je uitspraak optimaliseren of een accent ‘wegpoetsen’? Ook dan staan we voor je klaar.

 

 

Verbale apraxie

Bij het spreken zorgen de hersenen ervoor dat een aantal handelingen na elkaar uitgevoerd kunnen worden. Eerst moet je weten wat je wil gaan zeggen. Dan hoe je dat gaat zeggen. Daarna gaat er een signaal van je hersenen naar de spieren in het gezicht om de juiste klanken tot woorden en zinnen te kunnen maken. Mensen die problemen hebben in deze 'planning' hebben een verbale apraxie. Ergens in de reeks gaat het dan mis. Je kan dan bijvoorbeeld niet praten en lopen tegelijk. Of je zet klanken niet in de goede volgorde om een woord te vormen. Het zijn niet altijd dezelfde woorden of klanken die problemen geven. De oorzaak van verbale apraxie is meestal hersenletsel zoals bij een beroerte, na een ongeluk of een hersentumor. De ernst van verbale apraxie kan variëren van lichte articulatieproblemen die slechts zo nu en dan optreden tot helemaal niet meer kunnen spreken. Wij onderzoeken de mondmotoriek en de verstaanbaarheid om met een passende behandeling te komen. Bij een ernstige vorm van verbale apraxie moeten we wellicht naar een alternatief communicatiemiddel zoeken, zoals een spraakcomputer, afhankelijk van jouw mogelijkheden.

Specialisme spraak bij volwassenen
Volwassen_spraak
Volwassen_stem
Volwassen_taal
Volwassen_adem
Volwassen_slikken
bottom of page